Zakwaszenie organizmu to przypadłość z którą boryka się coraz więcej osób. Wszystko to jest wynikiem niewłaściwych nawyków żywieniowych oraz braku aktywności fizycznej. Poziom zanieczyszczenia organizmu wzrasta, co ma wpływ na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Objawy zakwaszenia organizmu
Objawy zakwaszenia organizmu są bardzo rozległe i niecharakterystyczne. Wszak, występują w przypadku wielu innych jednostek chorobowych. Brak równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie może powodować:

  • Bezustanne uczucie zmęczenia
  • Problemy z pamięcią oraz koncentracją
  • Defekty urody: tj. trądzik, łamliwość paznokci i włosów, cellulit
  • Uczucie kwasowości w ustach
  • Poranny ból głowy
  • Rozdrażnienie, „huśtawka nastrojów”

Jak zdiagnozować zakwaszenie?
Diagnozę stawia się w oparciu o wywiad z pacjentem oraz prosty test pH śliny i/lub moczu. Odpowiednie zabarwienie paska badawczego wskazuje pH naszych płynów.

Zakwaszenie wcale nie jest łatwe do zdiagnozowania. Wszak, powyższe objawy są charakterystyczne dla wielu innych chorób i przypadłości.

Sposoby na zakwaszenie organizmu
Zakwaszenie organizmu jest wynikiem niewłaściwego trybu życia, a w szczególności – diety. W związku z tym, pierwszym krokiem powinna być zmiana nawyków żywieniowych.

Dieta odkwaszająca to dieta oparta głównie na produktach wysokozasadotwórczych, tj. owoce (m.in.: arbuz, kiwi, cytryna), grzyby (m.in. prawdziwki, kurki), warzywa (m.in.: bakłażany, dynie, cukinie). Co więcej, z jadłospisu należy wykluczyć: kawę, wieprzowina, biały ryż, czarna herbata, cukier.

Kolejnym krokiem jest zadbanie o odpowiedni rytm dobowy i aktywność fizyczną. Dzięki temu, praca naszego układu trawiennego i innych narządów wewnętrznych zostanie poprawiona, co przyśpieszy powrót do optymalnej kondycji.

Nie zawsze jednak takie zmiany są wystarczające. W wielu przypadkach, organizm wymaga zastosowania leków, tudzież suplementów diet. I tutaj z pomocą przychodzą dwa składniki: spirulina oraz chlorella.

Spirulina i chlorella – recepta na odkwaszenie organizmu?
Spirulina i chlorella to algi, które cieszą się ogromną popularnością. Uznane za „SuperFoods”, czyli żywność o szczególnych wartościach odżywczych, Spirulina i Chlorella są niezwykle skuteczne w leczeniu objawów zakwaszenia oraz przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Spirulina i chlorella to produkty, których siła działania jest OGROMNA. Przy tym, są w pełni bezpieczne dla organizmu i nie powodują żadnych skutków ubocznych. Jak podkreślają dietetycy, można stosować je zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo:

– Swoim pacjentom nierzadko polecam suplementy diet. Co prawda, nie mają one działania stricte odchudzające, ale… wspomagające wszelkie procesy detoksykacyjne i odkwaszające. Szczególnie często moją sugestią jest stosowanie alg – spiruliny i chlorelli. Obie substancje działają bardzo silnie – wspomagają proces oczyszczania (detoksykacji organizmu) oraz przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Co więcej – efekty widoczne są niemal natychmiastowo. Pacjenci zauważają poprawę już po kilku dniach stosowania. – mówi Monika Izdelska, właścicielka gabinetu dietetycznego „NoMore”.

Spirulina i chlorella – dlaczego warto?
Zalet stosowania spiruliny i chlorelli jest naprawdę sporo. Poza funkcjami oczyszczającymi i odkwaszającymi, substancje te… są prawdziwą bombą witaminowo-mineralną dla organizmu.